Bilim dünyası iyi ve kötü karbonhidrat ayrımına çözüm buldu

Frontiers in Nutrition’da yayınlanan yeni bir araştırma, beslenmesine dikkat eden veya diyet yapmak zorunda olan kişilerin sıklıkla zorlandığı iyi ve kötü karbonhidratların hangilerinin seçilebileceğini ortaya koyuyor.

ABD’deki Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde yürütülen araştırmanın başındaki isim Keith Ayoob, “Bu yiyeceklerin farklı besin grupları içinde sınıflandırılmasının bir nedeni var; en önemlisi ise çok farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahip olma eğiliminde olmaları.” dedi.

Çalışma, patates gibi nişastalı sebzeleri sadece bir gün boyunca pirinç ve tam tahıllı ekmek gibi tahıl bazlı gıdalarla değiştirmenin, potasyumda %21, B6 vitamininde %17, C vitamininde %11 ve lif seviyesinde %10 düşüşe yol açtığını buldu.

Elde edilen bulgularda, nişastalı sebzelerle karşılaştırıldığında tahılların potasyum ve C vitamini açısından daha düşük olma eğiliminde olduğunu, ancak daha yüksek miktarda tiamin, çinko ve E vitamini sağladığını belirtti.

Ayoob, “Birçok nişastalı sebze iyi bir potasyum kaynağıdır. Nişastalı sebzeler yerine tahıl tüketmek, önerilen ve gerçek potasyum alımları arasındaki farkı daha da genişletebilir.”

“Patatesin yerini tahıllar aldığında lif alımında da anlamlı bir azalma (-%10) meydana geldi. Bu bulgu, beslenme düzenine hem nişastalı sebzeleri hem de tahılları dahil edilmesi gerektiği ihtiyacını güçlendiriyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir