Altın piyasasında 50 ton kaçak altın olduğuna işaret ediliyor
Suçlular Kaçak Altın Ticaretine Yöneldi
Sektör temsilcileri ülkede kaçak altın ticareti yapan suçluların, kar marjının yüksekliği sebebiyle bu alana yöneldiğini vurguluyor.
2 Milyar 523 Milyon TL Değerinde Kaçak Altın Ele Geçirildi
Borsa İstanbul’un verilerine göre, 2022 yılında altın ithalatı 264 tona yükselirken, 2023 yılında ise 318 tona ulaştı. Altın ithalatındaki artışın ülkenin cari dengesine olumsuz etkisi sebebiyle geçen yıl 12 tonluk bir kota belirlendi. Ancak bu kota, 10 aylık süreçte ele geçirilen kaçak altın miktarının katbekat üzerine çıkmasına neden oldu.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde sınırlardan Türkiye’ye girmeye çalışırken yakalanan kaçak altının değeri 2 milyar 523 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakam, 2015-2023 dönemindeki 10 yıllık süreçte ele geçirilen kaçak altın değerinin çok üzerinde. Yakalamalarda müsadere usulünün uygulanmaması, artan kaçak altın miktarının önemli bir nedeni olarak öne çıkıyor.
Altın Kaçakçılığı Maliliyetleri Artırıyor
Sektördeki daralan altın arzının uluslararası piyasalara yansıyarak büyük fiyat farklarına sebep olduğunu belirten uzmanlar, iç talebin yüksek olduğu dönemlerde kilogram başına 4-5 bin dolara kadar fiyat artışı yaşandığını ifade ediyorlar. Ayrıca, kaçak altında menşe ve ayar belirsizliği, düşük kaliteli altınların dolaşımda olmasına neden oluyor ve üretim maliyetlerini artırıyor. Sektör temsilcileri, kota kısıtlamalarının bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.
Talep Arttıkça Fiyat Farkı Büyüyor
TÜİD Başkanı Mustafa Kamar, son 5 yılda altın ithalatındaki artışın Merkez Bankası ve vatandaşın talebine bağlı olduğunu belirterek, “Hane halkının talebi arttıkça fiyat farkı da artıyor ve bu da kaçakçılığı teşvik ediyor. Bu durumda asıl zararı vatandaşlar görüyor. Kaçak altın ticareti, vatandaşların zarar görmesine yol açıyor” şeklinde konuştu.